De studierichting humane wetenschappen is een studierichting in de doorstroomfinaliteit, gericht op een brede waaier aan opleidingen in het hoger onderwijs zowel professionele als academische bacheloropleidingen- waar mens en samenleving centraal staan. Ze bevat daarom zowel theoretische als abstracte leerinhouden.
De leerlingen kunnen de ervaringswereld in een breder perspectief plaatsen en relaties leggen vanuit onder meer een psychologisch, pedagogisch, sociologisch, kunstwetenschappelijk en filosofisch referentiekader.
Je kiest voor Humane wetenschappen omdat je belangstelling hebt voor de mens en de samenleving in het algemeen. In de studierichting Humane wetenschappen maak je kennis met de wetenschappe-lijke benadering van mens en maatschappij.
Je wordt communicatief en sociaal vaardig en je leert vanuit psychologische, sociologische, filosofische invalshoek te kijken naar individu en samenleving.
Je leert daarbij kritische vragen stellen en omgaan met informatie: verzamelen, verwerken en rapporteren.
De studierichting humane wetenschappen bereidt jongeren ook voor op het functioneren op de arbeidsmarkt en/of het doorstromen naar het hoger onderwijs en vervolgopleidingen.
Er zijn verschillende mogelijkheden voor een toekomstige studierichting na het behalen van een diploma humane wetenschappen:
Professionele en academische bacheloropleidingen:
– Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen
– Psychologie en Pedagogische wetenschappen
– Sociaal-agogisch werk
– Gecombineerde studiegebieden (Global communication, International Affairs, Sociaal- economische wetenschappen),
– Politieke en Sociale wetenschappen
– Rechten, Notariaat en Criminologische wetenschappen
– Verkeerskunde