Het Hoofdstedelijk Instituut Anneessens-Funck (HIAF) en het Hoofdstedelijk Atheneum Karel Buls (HAKB), de twee secundaire scholen van de stad Brussel, behoren als stedelijke onderwijsinstellingen tot de koepel van het OVSG. Samen programmeren ze een waaier aan studierichtingen binnen het ASO, TSO, BSO en DBSO. Het HIAF beschikt daarenboven over een ‘Onthaalklas voor Anderstalige Nieuwkomers’.
Gezien de ruime keuze aan studierichtingen bekijken onze secundaire scholen ‘evaluatie’ vanuit het perspectief van de arbeidsmarkt als van de doorstroom naar vervolgonderwijs. Ze houden hierbijrekening met grootstedelijke context waarin de talige en culturele diversiteit en de vraag naar meertalige, technisch vaardige werknemers blijven toenemen. Dankzij de meertalige realiteit in onze Brusselse scholen, ligt naast het verwerven van competenties, vaardigheden en talenten eveneens de focus op taalvaardigheid.
De visie op evalueren kadert binnen een kwaliteitsvolle leerlingenbegeleiding, bevordert de totale ontwikkeling van alle lerenden, verhoogt hun welbevinden, voorkomt vroegtijdig schoolverlaten en creëert meer gelijke onderwijskansen. Binnen haar visie op evalueren beklemtoont de stad Brussel de gelijkheid van kansen, waarbij ze de lerenden als middelpunt van het eigen leerproces ziet en ‘levenslang leren’ een uitgangspunt vormt.
Gelijkheid van kansen
Het onderwijs van de stad Brussel wil de gelijkheid van kansen voor alle lerenden garanderen door kwaliteitsvol onderwijs aan te bieden dat kritisch denken promoot binnen een evenwichtige evaluatiecultuur. Evaluatie is dus steeds afgestemd op het gevalideerd doelenkader én op de persoonlijke, maatschappelijke en educatieve context.
Lerenden zijn het middelpunt van hun leerproces
Evaluatie en feedback vergroten de intrinsieke motivatie en laten de lerende toe levenslang te groeien. De eigen ervarings- en belevingswereld vormen het uitgangspunt van de educatieve aanpak. Samen met de lerenden wordt school gemaakt. De scholen helpen alle lerenden bij hun ontwikkeling door onderwijs aan te bieden dat gestoeld is op individualisering, differentiatie, samenwerking en partnerschap met leerplichtverantwoordelijke.
Levenslang leren
Evaluatie is transparant en bevat een even helder registratie- als rapporteringssysteem wat metacognitieve vaardigheden en loopbaanontwikkeling versterkt vanuit een kritische reflectie op die gegevens. Wij evalueren de leerwinst en zelfontplooiing zodat die verankerd zijn en een stevige basis vormen voor levenslang leren.
Deze drie elementen staan niet los van elkaar, maar werken dynamisch en synergetisch:
De visie op evaluatie van de stad Brussel geeft richting aan de begeleiding, bijsturing, beoordeling en oriëntering van de lerende. Dit gebeurt vanuit een kritische ingesteldheid binnen een veilig en stimulerend kader. Dus niet alleen het onderwijsaanbod, maar tevens de metacognitie en de algehele zelfontplooiing van elke lerende stimuleren we. Met de aangereikte middelen nemen lerenden de eigen ontplooiing in de hand en dragen zo bij tot een innovatieve, duurzame, tolerante en multiculturele samenleving.