De inrichtende macht van het Hoofdstedelijk Atheneum Karel Buls is de Stad Brussel. De Stad Brussel is een autonome inrichtende macht die kleuter-, lager en secundair onderwijs organiseert. Het pedagogisch project van onze school is dan ook dezelfde als dat van de andere Nederlandstalige scholen van Stad Brussel.
Het hoofdstedelijk Nederlandstalig onderwijs behoort tot het officieel gesubsidieerd onderwijs en staat open voor alle leden van de samenleving zonder onderscheid van ras, huidskleur, geslacht, politieke, filosofische of religieuze overtuiging.
Het is gefundeerd op een neutrale, pluralistische en democratische grondslag.
Het onderwijs wordt verstrekt in een geest van volkomen verdraagzaamheid, wars van elk fanatisme, dat afbreuk doet aan de menselijke waardigheid en met eerbied voor de persoonlijkheid van elke leerling.
De verwerving van kennis gebeurt zonder vooroordelen. Belangrijk is de ontwikkeling van het wetenschappelijk denken, om de leerlingen de vrijheid te laten zich een eigen opinie te vormen. Het karakter van de scholen is niet-confessioneel.
Elke selectie van kinderen op sociale en economische basis wordt geweigerd. Alle kinderen worden met dezelfde toewijding behandeld, welke ook hun sociale en culturele oorsprong weze.
Het onderwijs biedt maximale kansen voor iedereen: gelijke ontwikkelingskansen voor gelijkbegaafden, achterstanden of handicaps worden in de mate van het mogelijke weggewerkt door aangepaste hulpverlening, ook op de behoefte(n) van meerbegaafde jongeren wordt ingespeeld.
Samen met andere instanties vervult de school een maatschappelijke rol: de jongere leert belang stellen in de maatschappij, bewust van zijn rechten en verantwoordelijkheid. Hij zal een kritische doch positieve houding aannemen, zodat hij geleidelijk ingeschakeld wordt in de maatschappij en zich conformeert aan bepaalde gangbare waarden, normen en idealen. Daarnaast zal de jongere een eigen, persoonlijke en coherente levens- en maatschappijvisie opbouwen.
De integratie van alle geledingen van de maatschappij die bij het hoofdstedelijk Nederlandstalig onderwijs betrokken zijn, wordt nagestreefd: inspectieleden, directies, onderwijzend en administratief personeel, ouders en leerlingen, de lokale gemeenschap, allen zijn actieve en onontbeerlijke schakels, dynamische krachten in het onderwijsgebeuren. Een vlotte samenwerking en samenspraak onder al deze betrokkenen komt de harmonische ontwikkeling en de slaagkansen van de leerlingen ten goede.
Schoolmanagement is geen zaak van de schoolleiding alleen, maar van de hele schoolgemeenschap, waarbij alle participanten hun aandeel moeten leveren bij de verschillende aspecten die een toekomstgerichte school bepalen en haar kwaliteit en aantrekkingskracht kenmerken.